• 1-2 dagars leveranstid på lagervaror
  • Snabb support
  • Hämtlager i Sthlm

 

Guide till detektorprovare

 

Att kontinuerligt testa sina detektorer oavsett typ i en brandlarmanläggning är en av grundbult i det förebyggande säkerhetsarbetet. Här finns en guide till vilka verktyg som finns att tillgå. Oavsett om det är månads, kvartals eller årsprov så är det viktigt att utrustningen håller och fungerar när det väl är dags att prova. ATECO kan erbjuda provutrustning för olika typer av detektorer:

  1. Rökdetektorer
  2. Värmedetektorer
  3. Aspirerande detektionsrör

 

Rökdetektorprovare

En rökdetektor provas med någon form av röktestgas som sprayas på detektorn. Är det lågt till tak fungerar en handhållen testgas utmärkt. Men vid icke nåbara takhöjder så krävs en teststång samt en testare som sluter tätt mot taket med en gasflaska i. Det finns även en variant med en rökgaskasett som sprider rätt mängd rök för att aktivera detektorn. Nedan ser du ett urval av produkter i denna kategori.

Värmedetektorprovare

Värmedetektorprovare fungerar på liknande sätt. En "kopp" sluter tätt runt detektorn mot taket men istället för en testgasflaska inuti så sitter det ett värmeelement som värmer upp luften runt detektorn tills den löser ut. Det finns olika varianter av värmedetektorprovare. De som drivs av 230V med sladd, sladdlös och kombi rök / värme.

Testning av aspirerande system

Vid testning av aspirerande system så behöver rök komma in i nåt av rörens ordinarie "samplingshål" eller via en dedikerad "testpunkt" som är lättåtkomlig för testning. För testning direkt på befintliga samplingshål så finns det en adapter till SOLO-365 som man pressar direkt mot röret. Sedan används samma rökgaskasett som till vanlig detektor. Använder man sig av en testpunkt så kan en vanlig testgasflaska användas. Röktestpunkten monteras i en vanlig T-koppling någonstans i rörsystemet.

Provstänger

Att hitta rätt provstång kan vara en vetenskap i sig. Atecos egna FS-serie av teleskåpprovstänger säljs i delar så man måste alltså beställa alla delar som kommer innan den längd man vill ha. Om man tex ha en 7 meter stång så behöver man både ST-2A, FS-5 och FS-7. Eftersom det är teleskåpfunktion så passar varje del bara till den föregående respektive efterkommande delen då alla har olika diameter. Siffran på stång-delen är en indikering på hur lång stången blir. Men den totala testhöjden blir självklart högre då personen som håller i stången också har en viss räckvidd. Nedan följer en illustration för hur detta hänger ihop.

SOLO-produkterna har egna teststänger och förlängare. 

Provstänger ATECO

Provstänger SOLO