För publika lokaler finns det krav om utrymningsplats enligt Boverkets BBR. En utrumningsplats för frångänglighet är i praktiken en säkerplats, en brandcell där en person med begränsad möjlighet att ta sig ut själv i händelse av brand kan sätta sig i säkerhet och invänta räddningstjänsten. För detta krävs tvåvägskommunikation så att den nödställde kan kommunicera och larma räddningstjänsten samt få återkoppling om att hjälp är på väg. Detta kan göras med tal eller med ljussignaler.
Boverket skriver såhär:
"I utrymningsplatsen ska det finnas utrustning för tvåvägskommunikation. Tvåvägskommunikationens syfte är att personer utanför byggnaden ska ha möjlighet att bli medvetna om att det finns personer som väntar på assistans i utrymningsplatser. Enligt allmänt råd till BBR 5:248 bör kommunikationen till utrymningsplatsen kunna ske i anslutning till larmsystemets centralutrustning, brandförsvarstablå eller motsvarande. I byggnader utan brandlarm kan motsvarande placering vara entré eller annat utrymme som utgör räddningstjänstens primära inträngningsväg. Andra placeringar kan också vara lämpliga beroende på verksamhetens art.
Kommunikationen ska utföras tvåvägs, till exempel genom tvåvägs talfunktion eller genom larmknapp med bekräftelse vid mottaget larm. Utrustningen bör placeras högst 0,8 m från golvet och i övrigt placeras så att den blir lätt nåbar för en person i rullstol. Här kan det allmänna rådet till BBR 3:143 om manöverdon fungera som vägledning för placering. Utrustningen ska även utföras med skydd mot strömavbrott, till exempel genom batteribackup och avge felsignal vid kommunikationsfel. Säkerheten bör minst motsvara vad som gäller för strömavbrott och felsignal för automatiskt brandlarm enligt BBR avsnitt 5:2511."